perjantai 6. tammikuuta 2017

Leikkimatto

Tonttupajassa oli joulun alla projektina itse tehty leikkimatto. Idean lähteenä toimivat lahjaksi hankitut metsäaiheiset Duplo-legot, joille piti tietysti saada joku kiva leikkialusta. Niinpä ajattelin ommella leikkimaton, joka olisi samalla sekä kääntömatto että solmittavissa säilytyspussiksi. Valmiiden leikkimattojen yleisin halkaisija näytti olevan 140cm, joten päätin tehdä matosta tuon kokoisen.

Luonnostelin ensin paperille metsän, jonka keskellä virtaisi joki. Tämän jälkeen teippasin sanomalehdestä 140x140cm kokoisen neliön, jonka leikkasin vielä ympyrän muotoon (kaavapaperi oli loppu taas kerran, joten sanomalehti sai kelvata...) Sitten piirsin vapaalla kädellä hahmotelman mukaiset kuviot sanomalehdelle ja leikkasin ne irti toisistaan.




Seuraavaksi leikkasin kaavapalojen avulla kankaasta palaset. Maton metsäosuus koostuu kahdesta eri vihreästä, vesi on sinistä kangasta. Kääntöpuolen kangas on musta-valkoista puuvillakangasta, joka on sattumoisin samannimistä kuin lahjan saaja. Kaikki kankaat ovat Eurokankaasta.




Seuraava vaihe oli työläin. Ostin kaksipuoleista kiinnisilitettävää liimaharsoa, jonka avulla kiinnitin palaset taustakankaaseen yksi kerrallaan. Taustakankaan virkaa toimitti lakanakangas. Pikkuhiljaa lopullinen kuvio alkoi muotoutua kankaalle.




Loputtomalta tuntuneen silitysurakan jälkeen vuorossa oli aplikoinnin viimeistely ompelukoneella. Ompelin kuvioiden reunat aika tiheällä siksakilla, jotta ne näyttäisivät siistiltä. Lopuksi leikkasin maton reunoista ylimääräiset kankaat pois, kiinnitin kääntöpuolen kankaan ja ompelin reunaan nyörikujan.


Nyörin tarkoitus oli toimia sulkijana, sillä alkuperäisen idean mukaan tämän piti olla muunnettavissa myös pussiksi reunanyörejä kiristämällä. Matosta tuli kuitenkin vähän liian jämäkkä ja nyörikujasta vähän liian ahdas, jotta suunnitelma olisi toteutunut. No, kääntömatto-idea sentään toteutui. Toisella puolella on pilkullinen kangas, joten leikkimatto muuntuu kääntämällä tavalliseksi matoksi. 




Aika kiva tästä lopulta tuli, vaikka oli taas vähän säätöä matkassa ja tonttupajassa meinasi tunnit loppua kesken. Toivotaan, että matto on saajalleen mieleinen ja kestää leikkiä vielä pitkään!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti